středa 5. listopadu 2008

Chuck Palahniuk: Program pro přeživší

Po shlédnutí filmu Klub rváčů, který byl natočen podle předlohy právě Chucka Palahniuka a jeho prvotiny a návštěvě knihkupectví jsem se rozhodl zakoupit si dva kousky z jeho tvorby.

První titul, do kterého jsem se pustil byl Program pro přeživší. V různých recenzích si čtu, jak je to o ničem, že to není Klub rváčů a podobné nesmysly. Nejdříve trošku posmutním, že jsem vybral špatně, po přečtení pár stránek ale recenzenty posílám pro hnůj a nenechávám se rušit fyzickými potřebami.

Jedná se tedy o příběh Tendera Bransona, který retrospektivně vypráví svůj život na palubě letadla letící k záhubě. Je "synem" náboženského kultu Krédistů, jehož členové jednoho dne spáchají společnou sebevraždu, a po deseti letech je Tender Branson jediným svého "druhu". Toho se chytí bezejmenný agent, který ihned z Tendera dělá náboženskou ikonu a těží z blbosti a touhy druhých lidí po jakémkoliv spasení. Vydává různé knihy, které nenapsal, postavičky Tendera a veškerý merchandising, který vydělá co nejvíce peněz.

Přestože jsem viděl Klub rváčů a mohl jsem čekat šokující zpověď, už pár prvních stránek mě dostalo do kolen. Témata, která autor rozebírá do detailu totiž nepatří mezi ta nejdiskutovanější z hlediska pokrytecké morálky společnosti.

Úryvek
Valná většina z toho, co o nich vím, pochází z bordelu, co po nich zbývá.
Jen se mě zeptejte, jak se vyčistí skvrny od krve z kožešinového kabátu.
Ne, opravdu, jen do toho.
Zeptejte se.
Tajemství spočívá v tom, že použijete kukuřičnou kaši a pak kožešinu vyčešete proti srsti. Nejsložitější na tom je držet jazyk za zuby.
Když chcete krev dostat z kláves piana, vyčistěte je klouzkem nebo sušeným mlékem.
Není to zrovna dovednost, na kterou byste dostali skvěle placené místo, ale když chcete dostat krev z tapet, potřete je kukuřičným škrobem v pastě a mojte studenou vodou. Stejně dobře to zabere, když budete chtít dostat krev z matrace nebo z divanu.
Vtip je v tom, že musíte zapomenout, jak rychle se tyhle věci stávají. Sebevraždy. Nehody. Zločiny z vášně.


Doporučuji všem, kteří si rádi přečtou něco nového, připomenou si, jak povrchnost lidí nahrává "agentům a naleštěným modlám" do kapsy. Ale co, hlavně, že agent má peníze a "oškubaný" smrtelník falešný pocit jistoty, že bude spasen, pokud si zakoupí to a to.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Good fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.

Anonymní řekl(a)...

Opulently I acquiesce in but I contemplate the list inform should have more info then it has.

Anonymní řekl(a)...

Opulently I agree but I think the post should acquire more info then it has.